Bloggkalender

«oktober 2020»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Senaste inlägg
"Vissa dagar vill man bara kasta in handduken, men sedan inser man att det bara blir mera tvätt"
"Pride make me pride"
Valparna kom precis som planerat!
Hösten är här med allt vad det innebär!
"Nu är det färdig dansat i Norge"
"Man ska vara två för en tango"
Unghundarna är på G!
Corona tider
Våren är här och denna vår är ingen annan lik pga corona!
Nytt spännande år!

Senast kommenterade
"You were born to be real, not perfect"
"Gräset är ej grönare på andra sida, det gäller bara att vattna där du står"
"Man kommer ingen stans om man inte försöker"
"Är du trött på en person,låna vederbörande lite pengar och du är av med vederbörande"
"Man ska aldrig närma sig en tjur framifrån, ej heller en häst bakifrån och definitivt inte en idiot från något håll"!
"Om du inte tror på att du är duktig, kan du aldrig vinna ngt!"
"Livet är en resa av upplevelser och erfarenheter"

Arkiv
2020
 •    Oktober
 •    September
 •    Juli
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Januari
 • 2019
  2018
  2017
  2016
  2015

  Blogg

  "En favorit i repris"

   

  Jag vill visa er dessa stamtavlor ännu en gång ty man kan kolla på dessa om och om igen vilka fantastiska hundar man hittar där!

  Har varit och ögonlyst Jet och det gick alldeles utmärkt och hon skötte sig perfekt trots att det var första gången hon var på djursjukhuset! Nu är Jet DNA testad på CEA och IGS och har normal status, ögonlyst UA hd röntgad med A-höfter fick 90p på sitt vallhunds prov samt har fått 99p i IK1 och klar till unghunds SM -17!

  Stamtavla Burndale Jet

   

  "Sid" är fri röntgad DNA testad med normal status och klar till SM -17

  Stamtavla Sid

  Tittar man på dessa 2 stamtavlor så ser man att det kommer att bli en helt fantastisk stamtavla på dessa valpar och det borde kunna bli ngt riktigt bra! Den uppmärksamma kan se att en viss "Spot" kommer in på bägge sidor och det är en mkt bra nedärvare! Det här kan vara den bästa parningen som jag har gjort härstammningsmässigt!

  Jet väntas löpa i oktober! 

  Men innan allt detta spännande ska ske så ska jag ha en vallhunds uppvisning på Högbodagen nu på söndagen 27/8 och självklart alla unghundarna få visa upp sig

  Shania/Maggan

   


  "Den friske har många önskningar, den sjuke har bara en"

  IK 1 Västerrå

  Vilken makalös tävlingshelg det har varit och att få stå på pallen med Anders var grymt stort för mig!

  Att dessutom få vinna och få 99p av 100 möjliga med Burndale Jet var overkligt, har vetat långe att hon är riktigt bra och att få visa alla andra det var enormt roligt hon är nu klar till unghunds SM vilket känns mkt hedrande! Dock kommer hon ej att delta där SM är inget mål för mina hundar jag tävlar enbart för att det är trevligt  men det roligast jag vet är att träna hund ej att tävla!

  Jet har tagit 2 första pris och ett andra pris med poängen 99,89 och 81p det känns brariktigt bra

  Slutresultat Västerrå

  Bell gick även hon mkt bra och fick 94p!

  Ska man sammanfatta dessa 3 dagar så tog Bell 3 första pris med poängen 86,88,och 94p vilket jag är otroligt nöjd med hon är bättre än jag har trott !

  Mina unghundar har tagit tillsig träningen på ett tillfreds ställande sätt och "examen" imponerade dom på många själv är jag inte förvånad dom är bra  nu är det slut tävlat med dom för denna säsong!

  Mentalt har det varit en mkt tuff helg och mina tankar har varit hos min hustru som ligger på sjukhuset

  Om jag skulle tippa en vinnare till unghunds SM så tror jag Anders o Tor kan överraska många så mitt tips blir dom två

  Shania/Maggan

   


  "Man kan inte laga ngt som ej har gått sönder"

  Tog beslutet idag att starta Jill på IK 1 i år trots hennes ungdom hade tänkt vänta tills nästa år med henne men hon har utvecklats sig så pass bra att jag ej behöver skämmas för henne och med lite "flyt" så ska vi kunna tas oss igenom utan några större missöden.

  Jill gör aldrig några dumheter varken i jobben eller på träning men man får verkligen betrakta henne som en "underdog" (slår i underläge) dit jag har anmält henne ty hon möter flera IK2 hundar (hundar som har startat flera gånger i högsta klassen dvs i IK2) och det är tufft för en "rockie"( nybörjare) men jag åker inte dit för att träna utan för att tävla och trots att  motståndet är ngt övermäktigt så har jag mina egna målsättningar och uppfyller hon dom då blir jag mkt nöjd .

  Tävlingar är ett kvitto på den träning man har lagt ner på sin hund vilket innebär att om man har gjort "läxan hemma" behöver man ej riskera att sin hund ska göra bort sig

  Jill och Shania

  "Jill"

  Stamtavla Jill

   

  Har i veckan fått stamtavlorna från ISDS på både "Jill" och "Jet" och jag är mkt stolt över att kunna visa alla att det är bara topphundar bakom mina ung tikar "Jet" och Jill" det bådar gott framgent då har jag ett gott utgångsläge för framtida avelsarbete och att man har investerat långsiktigt rätt när det gäller avelsmatrial ty som alla kan se är det mkt meriterade hundar som dessutom är utom ordentliga nedärvare.

  "Jet" ska paras med "Sid" en son till den berömda "Gary" som nyligen blev 3:a på VM! "Jets" far "Jock" var också med på VM men tyvärr gick han ej till final det gjorde han däremot på International både -15 och16.Sid1

  "Sid"

  Stamtavla Sid

  CIMG6183

  "Burndale Jet" en härlig hund som aldrig sviker mig i det dagliga jobbet, mjuk och samarbets villig men som ändå kan koppla av helt när hon inte ska arbeta, hon har även varit mkt lätt tränad. "Jet" är friröntgad med A-höfter fick 90p på sitt VP av 100 möjliga på besvärliga får  kom på 4 plats i sin IK1 debut på om möjligt ännu mera besvärliga får

  Jag har mkt stora krav på min hundar som ska arbeta här på Högbo bruk då det är en väldigt speciell miljö som dom ska fungera i, "Jet" uppfyller dom kraven med bravur

  " Sid" och "Jet" är båda även gentestad mot CEA och IGS och har normal status dvs har ingen av dessa anlag i sina gener och följdaktningen kan ej deras valpar ha det heller   självklart kommer vi att behålla en valp i denna kombination fattas bara annat  vi tror stenhårt på den här kombinationen och är mkt förväntansfulla på att den ska bli "gjord"!

  Stamtavla Burndale Jet

  Det finns fortfarande möjlighet att tinga valp efter "Sid" och "Jet" och man kan gå in och se film på "Jet" om man söker på Finn-vallen på Facebook! Tilläggas kan att "Sid" är klar till kvarts SM!

  Till sist kommer här några bilder på några mkt berömda hundar av världs klass som ni hittar i stamtavlorna dels är det Serges "Gary" som är en nedärvare av sällan skådat slag och som har vunnit det mesta som går att vinna!

  "Gary" hade förutom sig själv 4st avkommor med sig i VM finalen 2017 detta är fullständigt unikt och har aldrig tidigare hänt!

  Gary

  Och en annan fantastisk hund Serges "Glenn" 

  Serges Glenn

  Båda dessa hittar ni i "Sids" stamtavla.

  12227591_10153280481671551_3569274604016399156_n

  Bobby Daziels "Spot" en också dokumenterad nedärvare honom hittar ni i "Jets" stamtavla. "Spot" hade en son "Burndale Cheif" som gick till VM semifinal 2017.

  Nedan finalist -15 och -16 på International R Hutchinsons "Jock". "Jock" var även han med på VM 2017!

  Vi pratar VM dvs världens bästa vallhundar (bordercollie) så som du käre läsare kan se det kommer att vara en fantastisk stamtavla på dessa valpar!

  Detta var bara några av alla otroligt fina hundar som du hittar i stamtavlorna!

  Hutchinsons Jock

  Ha en bra vecka! Shania/Maggan


  "Det är 4 olika årstider innan kl 11, hur ska man klä sig?"

  Så var debuten avklarad och sammantaget blev det godkänt! Det var mkt lättfotade får som mina unghundar hade svårt att få "grepp" om, och dag 1 var betydligt svårare än dag 2 men trots detta så kom Jet 4a och Bell 5a första dagen  Dag 2 gav jag fel kommando några gånger vilket fick ödestigra konskvenser samt att ingen av hundarna såg får när jag skickade, vilket gjorde att jag fick "blåsa ut" dem detta gjorde att det blev fel redan från början Bell gick ut på tok för mkt och fåren passade på att springa till uttaget. 

  Bell

   

  I Jets fall så kom vi till fållan men hon hade i sin grupp en tacka som utmanade henne flera gånger och till sist manade jag på Jet så att hon sakta smög upp så att hon stod nos mot nos med tackan , men tacka behövde en tillrättavisning och på ett mkt artigt vis så markerade Jet vilket gjorde att tackan gav upp  det var ett imponerande arbete av Jet men där bröt både domaren och jag samtidigt det hela.

  Det är mkt tillfredställande att ha hundar som är "rena i huvudet" och aldrig skulle komma på tanken att bita bak eller i sidan på ett får , utan att ha kraft och mod att kunna bara gå ända upp till tackan rakt framifrån

  Mina unghundar har aldrig varit på denna typ av får och var bland dom yngsta i startfältet där dom fick möta flera som startat i IK2 och trots det skämde dom inte ut sig det tar jag med mig till nästa tävling

  Sid Jörgen Olssons hund vann IK2 på ett imponerande vis vilket var super kul då jag ska para Jet med honom i höst  Sid är klar sedan länge till kvarts SM för övrigt!

  Jörgen och Sid

  Sammantaget var det 2 mkt trevliga och roliga dagar där nya kontakter skapades


  "Hör vad du säger,men glömt va du sa"

  Nu börjar det dra ihop sig för att tävla med "Bell" och "Jet" det ska bli spännande

  Men samtidigt är jag lite kluven och det hade kännts ännu bättre om det hade varit efter 15/8 ty då hade moral och rättvisa gått hand i hand tyvärr är detinte så än så länge, som det är nu kan man hänvisa till vad regelverket tillåter och på det viset starta både på fm och em! Efter det så får man bara möta likvärdiga ekipage som är i den klass där dom hör hemma!

  Som IK 1 ekipage får man inte beträdda banan innan start med sin hund men likafullt så är risken betydande att man för möta ett IK2 ekipage som redan gått banan då dom på vissa tävlingar har båda klasser samma dag genom att ha IK2 på fm och sedan starta IK1 på em  eller så har man den ena klassen ena dagen och den andra dagen efter och på så vis har man Ik1 som en träningsrunda innan man startar i den högre klassen

  Träna gör man hemma innan tävling och erfarenhet får man genom att låta sin hund jobba i praktiskt arbete så mkt som möjligt.

  Hur moraliskt rättvist är det? Ok regelverket tillåter detta vansinne till den 15/8-17 sedan är det slut tack o lov på detta fullkomligt obegripliga!

  Jag har aldrig och skulle aldrig komma på tanken att starta någon av mina hundar annat än i den klass dom hör hemma i för mig är rättvist tävlande så långt det nu är möjligt A och O annars kan hela tävlandet få vara för min del! Kan ej glädjas åt ett resultat jag ej har förtjänat så enkelt är det!

  Nog om detta synnerligen trista ämne.

  Träningen av "Bell" och "Jet" har gått skapligt och jag hoppas att vi får till det i veckan och blir det inte så har jag inget att skylla på i vart fall. Då är vi helt enkelt inte bättre än så för dagen  dom är unghundar båda två och dagsformen kan växla från dag till dag, men en normal dag ska vi ivart fall kunna ta oss runt  utan att behöva skämmas ty annars hade jag ej anmält dom

  Bell

  "Bell"

  CIMG6183

  "Burndale Jet"

   


  "Efter sol kommer regn"

  I går gick jag VP med Jill i Viätt och det gick bra hon var för dagen mkt taggad och för att vara premiär så gjorde hon bra ifrån sig och blev med stor marginal godkänd 114p blev resultatet i det nya VP formatet som jag för övrigt tycker var mkt bra och visade hundens kapacitet!

  19424212_1579817788718373_604872586755648804_n

  Dock vet jag att hon kan prestera ännu bättre, och det känns bra  inför framtiden funderar på att starta henne i någon IK1 men vi får se hur det blir med den saken.

  Skönt är det dock att säsongens största mål är avklarat.

  Nu blir det full fokus på Bell o Jet då dom ska starta i IK1 om 2 veckor.

  För övrigt har jag tagit ett defenetivt beslut att ej avla på Bell då jag ej tycker att hon har utvecklats som jag hade hoppats på efter vintern, beslutet kommer ej att ändras, hon får bli arbets hund och ev startar jag henne ibland om jag känner för det! 

  Det viktigaste för mig är att en hund ska fungera i sitt dagliga arbete. tävlingar är en bonus en "krydda" i tillvaron men får inte enbart ligga till grund för en avelshund! Jag vet att en bra arbetshund även kan prestera även på tävlingar men jag vet också att en enbart bra tävlingshund kan vara rent oduglig i praktiskt arbete!

  Som jag bedömer det så är Burndale Jet en betydligt bättre tik och likaså Jill båda dessa fungerar utmärkt i det dagliga arbete och är från dom yppersta blodslinjer, så framgent kommer jag att i aveln att satsa på dem!  Burndale Jet kommer att paras på nästa löp!

  Sommaren hittills har varit lite som "gott o blandat" regn och sol om vartannat! 

  Ha nu en fortsatt bra sommar!

  Shania/Maggan


  "Vänlighet kan ses av den blinde och höras av den döve"

  Det är verkligen super kul att kunna vara igång med träningen och hundarn går över förväntan bra! Har hittat "nyckeln" till Jill och vet redan nu att hon kommer att bli en bra hund hon tar till sig träningen på ett strålande bra vis, är en klokoch förnuftig tik och besitter dom egenskaper jag önskar

  Imorgon ska är det fårklippning vilket ska bli bra då blir dom lite "lättare på foten" vilket gör att det kommer att gå ännu bättre att träna!

  Bell o Jet  är anmälda till IK1 i augusti och ev blir det någon mera start för dem annars är detfullt fokus på Jill och hennes VP start i år

  Årets första huggorm fick vi se häromdagen det var en trött hanne som låg bredvid våran hundstig vi brukar gå, det är ju ett litet vårtecken i sig

  Vädret är typiskt april väder med sol regn och blåst och nu har ska det tydligen bli snö i påsk det kan ju kännas sådär kan jag tycka  det possitiva är ju att det inte blir kvar så länge dessutom är det torrt i markerna så det behövs nederbörd!CIMG5966

  Glad Påsk allesammans!

  Shania/Maggan


  "En bra vän tar reda på fakta en dålig vän tror på rykten"

  Den 27/3 dvs i måndags kunde jag släppa unghundarna på fåren, attan vad roligt det var att se dem in action igen   jag har sedan dess "kört" dem varje dag denna vecka.

  Jill

  "Jill"

  Det visade sig tämligen omgående att Bell och Jet hade bevarat formen sedan i höstas dom "går" riktigt fint för att vara denna tid på säsongen, lyssnar/lyder bra både på rösten och visselsignaler!

  Jill må jag ha lina på då jag ej har"passat in rätt nyckel" på henne ännu lydnaden är väl lite si så där ty hon är tänd till tusen men jag tycker om det jag ser och det ser ut som om hon kommer att ha bra tryck det kan jag se redan nu det är ingen som vågar ifråga sätter henne 

  CIMG6178

  "Jet"

  Ja det är en härlig tid som nu kommer, det känns som om jag skulle kunna bo i fårhagen man glömmer både tid och rum !

  Jag började dessutom att cykla med allihopa denna vecka och då det var första gången för Jill men hon sköter sig perfekt och springer bredvid cykeln som om hon aldrig gjort ngt annat i sitt liv! Hon tar i för "kung och fosterland" !

  Bell

  "Bell"

  Nu ska jag till fårhagen igenShaniaLamm-17

  Foto ovan Pernilla Wahlman

     Shania/Maggan


  "Att gå och oroa sig är som att önska sig ngt man inte vill ha"

  Tofsvippan kom hit häromdagen och den första snödroppen har också kommit fram, men ett ännu större vårtecken var "besöket" vi hade i helgen en björn hona och hennes unge hade gått förbi på natten c:a 100m från vårat hus

  013-023

  Det är ett mkt trevligt inslag att få besök av björnen det händer lite då och då och det är vi glada för.

  Vi har nämligen inget emot rovdjur utan lever efter devisen att vi kan leva när varandra så länge vi respekterar varandra.

  Idag 11.29 inföll vårdagjämningen vilket innebär att solen står rakt över ekvatorn vilket i sin tur innebär att solen lyser lika mkt över det södra jordklotet som det norra

  I år kommer vi att bygga ut fårhuset och fördubbla besättningen det blir en stor förändring med mkt planering på alla håll och kanter, men samtidigt mkt spännande!

  Inom kort kommer vi att flyga norr över för att hälsa på goda vänner det ska bli toppen med en liten minisemester så här års

  Men innan dess så är det direktsändning  från fårhuset på Högbo bruk i radio Gävleborg p4 102.00 mhz imorgon 23/3 det ska blii intressant! Om jag är nervös? Inte det minsta det är bara att ta det för vad det är och vara sig själv svårare än så är det inte  Har aldrig haft några problem att medverka i media!

  Ha nu en trevlig vecka! Shania/Maggan

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


  "Vänner är som fiolsträngar - de får inte spännas för hårt."

  I dagens rubrik ligger det mkt efter tanke bakom och den manar alla läsare till efter tanke! Spänner man vänskapen för hårt ja då kan den "gå av" och det spelar ingen roll hur länge den har varit tidigare!

  Mars månad har äntligen kommit och det är härligt ty det är ju årets första vårmånad!

  Vi vaccinerade lammen idag det är ettt vår tecken i sig om en månad ska detta förfarande ske ännu en gång till sedan är lammen redo för att ta sig an bete.

  Det ska erkännas att man är bra sugen på att sätta igång vallnings tränigen av unghundarna nu denna tid innan betes släpp kan inte gå nog fort,det är som när man var lite och väntade på julafton.

  Lydnads träning i all ära men det sedan det blir på allvar och det är nu all träning ska kunna leda fram till en vp start och IK1 start!

  Har sagt det tidigare men det tål att sägas ännu en gång så här bra unghundar har jag aldrig haft nu ska det bli spännande att se hur dom har tagit vintern och om dom har mognat och kan ytterligare steg i sin utveckling

  Queen Hedemora  RSS